Razumijevanje svjetlosnih zona u kupatilu

Osvjetljenje za primienu u kupatilu mora da bude ne samo u funkciji estetike, već zbog posebnih okolnosti, prskanja vodom i puno vlage u vazduhu, mora da se pridržava IEE (eng. – Institut inženjera elektrotehnike i elektronike) Pravilnika o ožičenju. Propisi identifikuju “zone” unutar kupatila za koje se smatra da su ugrožene zbog prodora vode i savjetuje koji tip električnog uređaja može da se instalira u svakoj zoni.

Kupatilska područja su podeljena u zone 1 i 2, a na ilustraciji se daje primjer tih zonskih područja.Za Zonu 1 (na slici označena zelenom nijansom) preporučuje se rasvjeta sa zaštitom od minumum IP65 (zaštita od mlaza vode pod bilo kojim uglom). IDE SLIKA …

Zona 2 (na slici označena žutom nijansom) bi bila poželjna da ima minimalnu zaštitu od IP 63 (zaštita od raspršene vode). Pročitajte opis za obje zone i potrudite se da se pridržavate tih preporuka. U Zonu O koja spada u spoljnu zonu ulaze sva područja koja nisu u zonama 1 i 2 I gdje se najvjerovatnije neće koristiti mlaz vode.

U ovoj zoni nema posebnih zahtjeva, ali predlažemo da uzmete u obzir svjetlost sa rejtingom od najmanje IP 20+. Ako postoji vjerovatnoća da će se koristiti mlazevi vode u svrhu čišćenja onda bi bilo poželjno da se koristi rasvjetno tijelo sa oznakom najmanje IP64.  Ukoliko se odlučite za kupovinu nekih od svjetiljki koje su namjenjene za kupatilsku rasvjetu, pogledajte proizvode iz naše ponude. Ako Vam je potreban dodatni savjet, slobodno nas kontaktirajte putem mejla ili telefona. 

Kupatilska područja su podeljena u zona 1 i 2, a na ilustraciji se daje primer tih zonskih područja.Za Zonu 1 (na slici označena zelenom nijansom) preporučuje se rasveta sa zaštitom od minumum IP65 (zaštita od mlaza vode pod bilo kojim uglom).


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *